Stowarzyszenie Umarłych Poetów - streszczenie

Akademii. Nauczyciel był zdolnym indywidualistą, miał też należeć do tajemniczego Stowarzyszenia Umarłych Poetów. Zaciekawiony Neil prosi Keatinga o wyjaśnienie tej nazwy. Ten opowiada chłopcom o tajnej grupie uczniów, która niegdyś zbierała się w starej grocie znajdującej się w lasach Vermontu. Członkowie towarzystwa spędzali czas na czytaniu wierszy, śpiewie, dysputach i dobrej zabawie. Podekscytowani chłopcy postanawiają kontynuować dzieło Keatinga i podczas następnej nocy odnaleźć grotę.

Rozdział VII

Przed nocną wyprawą Neil znajduje na swym biurku porzucony przez Keatinga tomik poezji zawierający nazwiska ,,Umarłych Poetów”. Do Neila dołączają: Knox Overstreet, Charles Dalton, Richard Cameron, Pitts, Meeks oraz Todd Anderson. Chłopcy opuszczają szkołę, po krótkich poszukiwaniach trafiają do skalistej groty, w której rozpalają ognisko. Neil rozpoczyna zebranie wygłoszeniem uroczystej przysięgi autorstwa Henry'ego Thoreau. Każdy z chłopców czyta fragment wybranego wiersza, deklamacja zamienia się w wesołą zabawę zakończoną tańcem wokół ogniska. Podczas kolejnych zajęć Keating uświadamia uczniom wagę odpowiedniej perspektywy. Proponuje, aby każdy wszedł na biurko i poczuł, czym jest ,,inny punkt widzenia”. Zadaje też chłopcom pracę: stworzenie oryginalnego, własnego wiersza. Po zakończeniu lekcji Knox wymyka się ze szkoły, by podpatrzeć uczennice sąsiedniego gimnazjum. Chris nie rozpoznaje wielbiciela. Tego samego wieczoru Neil oznajmia Toddowi, że weźmie udział w przesłuchaniu do ,,Snu nocy letniej” Szekspira. Sztuka ma być wystawiona w Henley Hall.

Rozdział VIII

Chłopcy kontynuują spotkania w grocie wymykając się do swej kryjówki przy każdej możliwej okazji. Swoje nietypowe lekcje kontynuuje także Keating przyzwyczajając uczniów do oryginalnych metod nauki. Neil Perry